Reflux

 

 

Hummel irja a https://drhummel.hu/2015/04/16/harc-a-rak-es-a-virusok-ellen/ bejegyzésben a 3. hozzászólás alatt: „... A reflux a helytelen táplálkozás jele: sok a szénhidrát!!! ...”
Egy frászkarikát! A reflux a gyomorsósav hiányának a következménye!
A gyomorból az ételpép csak akkor juthat tovább a patkóbélbe, ha kellőképpen savanyuvá vált. Ha nincs elég gyomornedv, (avagy nem eléggé savas,) akkor az étel a kelleténél hosszabban marad a gyomorban, s egy idő után fölfelé veszi az utját.
„Az egyes ételek eltérő mértékben váltják ki a gyomorsósav termelődését, miközben izgató hatásuk révén a gyomornedv mennyisége nőhet ugy, hogy benne a savkoncentráció alacsony. Azaz röntgen- vagy ultrahangvizsgálat során észlelhető nagyobb mennyiségü gyomornedv csak nagyon ritkán jelent fokozott savtermelést! Bőséges mennyiségü gyomornedvet gyakorta látni üres gyomorra elfogyasztott rostok hatására - alma esetében leginkább, - de mert nem eléggé savas, ezért az ilyenkor föllépő gyomorégés (savérzés a nyelőcsőben, garatban) hátterében az ürülés zavara miatt bekövetkező, a természetessel ellentétes irányu, a nyelőcső felé haladó mozgás, az antiperisztaltika áll.” (Dr. Légrády Péter)
A sósavtermelés tehát nem független attól hogy mit eszünk, de nem a szénhidrát az oka ha nem termelődik (elegendő) gyomorsósav!
„A tankönyvek szerint az olajoshal a legnehezebben emészthető ételek közé tartozik, de ez csak akkor igaz, ha nem savanyitjuk meg kellően. Ilyenkor hosszu órák mulva is még a gyomorban található a nagyrésze, gyakran rossz közérzetet, böfögést idézve elő annak jeleként, hogy nem ürül a gyomorból, mire az, a természetessel ellentétes, a nyelőcső felé irányuló mozgással, antiperisztaltikával válaszol a "nehéz" ételre. Ha viszont kellően savanyu - pl egy egész citrom levét facsarjuk hozzá, - akkor mindezen kellemetlenségek nem következnek be, a nehéz étel könnyüvé válik, kiváltja a kielégítően jó muködést és tartósan megszünteti az éhségérzetet. Ezért a kis doboznyi (125 g-os) olajoshal kb 270 kalóriája "miatt" mindenképpen a fogyókúra egyik gyakran beiktatandó ételei közé sorolandó, már amennyiben a fogyni vágyó szivesen eszi, savanyuan is. (És egy gyakorlati tanács: A villával megtört halat jól keverjük össze az olajjal és a citromlével, s ezt az olajos-citromos-halhusos pépet fogyasszuk el.)” (Dr. Légrády)
Ha igy esszük a halat, (azaz savanyuan, de nemcsak az olajoshalat hanem mindenféle halat!,) akkor a halra jellemző inzulinemelő hatás sem jelentkezik oly számottevően! De nem ez az elsődleges ok amiért idéztem!
„A gyomor falát bekenő olajra antiperisztaltikával és az azt kisérő kellemetlenségekkel válaszol a gyomor és valószinüleg ilyenkor vagy lelassul vagy kisebb mértékü a sósavtermelés, igy később válik annyira savanyuvá az ételpép, hogy kiürülhessen. A gyomor keverő mozgásaival szeretné elérni az étel "átsavanyosodását" és erőlködik az ürülés érdekében, ami ha nem megy a helyes irányba lefelé, megkisérli a természetessel ellentétes irányba, antiperisztaltikus mozgással fölfelé-kifelé, ami szerencsére legtöbbször csak levegő kiböfögését eredményezi.” (Dr. Légrády)
Én pedig hozzáteszem, hogy elég sokszor nemcsak levegő jön olyankor...! S itt a magyarázat, hogy mitől lehet kevés a gyomorsav!: „A gyomor falát bekenő olajra antiperisztaltikával és az azt kisérő kellemetlenségekkel válaszol a gyomor és ... ilyenkor vagy lelassul vagy kisebb mértékü a sósavtermelés. Vagyis, az elfogyasztott zsiradékot (olajokat) össze kell keverni az ételekkel, hogy (az olaj) ne vonja be a gyomor falát!

De Légrády doktor még azt is mondja hogy bőségesen kell zsiradékot enni ahhoz hogy fölszabaduljon bélhormon, (kolecisztokinin) annak érdekében hogy epe és hasnyál ürülhessen. A "bőséges" zsiradéknak pedig mindenképpen az ételekkel jól elkeverve kell a gyomorba jutnia.
A REFLUX tehát NEM A "SOK A SZÉNHIDRÁT" KÖVETKEZMÉNYE! ELLENBEN A ROST, OKA LEHET, NEM ELÉGGÉ SAVAS GYOMORNEDV TERMELŐDÉSÉNEK!A metionin a legkevésbé gyakori aminosav az ételekben. A hasnyálmirigy enzimtermelése csökken metionin hiányában. Azok az ételek emészthetők a legkönyebben, amelyekben a metionin aránya a lizin felénél több. A legjobb ha a lizin:metionin -arány minél jobban közelít az 1:1-hez. E szempontból megfelelő ételek a tojás, a túró, a sajt, a BURGONYA(!) és még néhány növényi eledel, leginkább a valaha kiváló ételként tisztelt libatop. (Másnéven paréj. Libaparéj, disznóparéj... Ezek utódja a mai spenót. A spenót magyarul, peréj.)
A tapasztalat azt mutatja, hogy a metioninban bővelkedő ételek nem okoznak pangást a gyomorban! (S ha nincs pangás, reflux sincs...) Az olyan ételek fogyasztásakor amelyek lizin:metionin -aránya kevesebb 2:1-nél, a metionint lehet pótolni étrendkiegészítővel is. (~500 mg)
Fontos azonban megjegyezni azt is, hogy a metionin+cisztein kiemelkedő többlete problémát okozhat! (Kálciumvesztéshez vezethet.)

A gyomorban akkor van "béke", ha savanykás ételeket eszünk, (illetve ha nem, akkor az ételek mellé erjesztett ételeket és/vagy citromot, almaecetet is eszünk,) valamint az ételeknek bővelkedni kell zsirban (de mindig jól elkeverve a étellel!), s nem utolsósorban az ételeknek jó arányban kell tartalmaznia metionint.
Ha ezeket még kiegészitjük olyan ételekkel amelyek elősegítik a gyomorsav termelődését, többé nem lesz a pangás a gyomorban.

A gyomorsósav termelődésének előfeltétele a megfelelő mennyiségü só fogyasztása.
Manapság a csapból is az folyik hogy ne egyél sok sót mert káros az egészségre. Ez egyfelől nem igaz, s ha nem eszel elég sót, nem lesz gyomorsavad sem!
Természetesen más ok is előfordulhat. Mindenekelőtt meg kell próbálni serkenteni a gyomorsavtermelést. Erre alkalmas pl a benedekfű teája. Meg kell azonban jegyezni, hogy miután a gyomorsósavtermelődés helyreállt, onnantól nem szabad rendszeresen serkentő ételt/ital fogyasztani! (Nem rendszeresen, természetesen szabad.) Ha a gyomorsavtermelés serkentése nem hoz eredményt, akkor más utat kell találni. Pl segithet a beteain rendszeres szedése.Hummel dr. az újabb blogbejegyzésében már jól irja le a reflux igazi okát. De sajnos olyat is ir amit nem tanácsos fönntartás nélkül elfogadni (https://drhummel.hu/2015/07/11/a-refluxrol-a-legujabb-kutatasok-fenyeben/):
„Ha valaki áttér az általam ajánlott ketogén étrendre, semmi kenyér, semmi tészta, semmi krumpli, semmi rizs, semmi édesség, semmi cukor, semmi tej, csak sajt, túró, tejföl, viszont lehet zsír, lehet hús, tojás, és kell sok zöldség, főzelék. Ha valaki ezt a szigorú ketogén diétát betartja, ígérem, nem fog szenvedni a refluxtól! Téves az a nézet, hogy az agyunknak szüksége van a gyorsan felszívódó szénhidrátokra. Az agyunknak nagyon is jó energiát szolgáltatnak a ketontestek, a ketogén diéta energiahordozói!”
Hát, szerintem aki igy tesz, az meg is érdemli! - Merthogy lemondani (szinte mindenről, ráadásul fölöslegesen, hiszen a probléma oka, nem a hagyományos, normális ételek, vagyis nem az amit Hummel állít,) szóval lemondani a szervezetünket évezredeken át tápláló kiváló étkekről, ahelyett hogy a vegyianyagokkal terhelt mű-ételeket hagynánk el és visszatérnénk a természetes ételekhez, a lehető legnagyobb butaság!
De ezenkivül Hummel azt is irja ez utóbbi bejegyzésében hogy „a rostos táplálkozás az egyik feltétele, az egészséges bélflóra illetve gyomorflóra fenntartásának”. Azonban ez sem igaz! Azt elfogadom hogy a gyomorflóra épsége fontos. Ellenben A ROST, OKA LEHET A NEM ELÉGGÉ SAVAS GYOMORNEDV TERMELŐDÉSÉNEK!

Egyébként nem vitatom a "ketogén-diéta" hasznosságát, de állitom, hogy (normálisan,) mindkét energiaforrásra támaszkodnunk kell.
A zsir "lassan ég". A szervezetünk nem képes zsirból hirtelen nagymennyiségü energiát nyerni. Arra a szénhidrát való, ami "gyorsan ég" azaz gyorsan ad le energiát.
Többször is leirtam hogy vannak természeti népek akik sok zsirt esznek, meg vannak olyanok is akik sok szénhidrátot. Azonban valamennyi szénhidrátot még a maszájok is meg az eszkimók is esznek, pedig ők mondhatni "természetes ketogén-étrenden" élnek. A szervezetünk bár rendkivül alkalmazkodó és akár hosszutávon is képes elviselni a tápanyagok hiányát, de pl az afrikai maszáj aligha élné túl az oroszlánnal való találkozást szénhidrátok nélkül! (Ugy értem, nem tudna elfutni előle ha nem enne szénhidrátot.)
A Teremtő nem véletlenül teremtett minket ugy, hogy e mindkét energiaforrást hasznosítani tudjuk!
A ketogén-diéta, alkalmas terápiának. De egyedüli energiaforrásnak nem elég!